Produkty spożywcze charakteryzują się tym, że należy przewozić je w skomplikowany sposób. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rzeczy kupione przez nich w sklepie, wymagają specjalnych warunków przewozu. W tym celu stosuje się transport chłodniczy. Ma on zastosowanie do towarów z krótkotrwałym okresem przechowywania. Czym charakteryzuje się tego typu transport? Jakimi pojazdami jest wykonywany? Co zrobić, aby produkty zachowały świeżość oraz jakość podczas transportu? Sprawdź poniżej.
Transport chłodniczy – czym jest?
Chłodniczy transport międzynarodowy to transport produktów spożywczych, wykonywany z użyciem specjalnego pojazdu. Jego nadwozie to chłodnia, która zapewnia optymalną dla przewożonego towaru temperaturę. To z kolei powoduje, że transport międzynarodowy może być wykonywany na znacznie większe odległości. Przykładowo, transport do Hiszpanii z Polski nie byłby możliwy, gdyby nie zastosowanie specjalistycznych pojazdów, bowiem przewożone produkty zwyczajnie nie przetrwałyby tak dalekiej trasy. Podobnie transport do Włoch wymaga rygorystycznych warunków, co zapewniają właśnie przystosowane do tego chłodnie. Warto zaznaczyć, że tego typu pojazdu posiadają wiele funkcji – nie tylko chłodzenie, ale także głębokie mrożenie czy ogrzewanie. Ponadto w chłodniach można znaleźć także ułatwienia dla kierowców, takie jak funkcja zdalnego kontrolowania temperatury transportowanego ładunku. To wszystko powoduje, że przewóz towarów jest bezpieczny oraz komfortowy, a klienci sklepów będą mogli cieszyć się świeżością kupowanych produktów.
Zarówno transport chłodniczy międzynarodowy, jak i transport chłodniczy krajowy wykonuje się pojazdami, które spełniają określone normy sanitarne, co musi zostać potwierdzone specjalnym dokumentem, zwanym paszportem sanitarnym. Jest on okazywany podczas kontroli celnej. Jego posiadanie jest konieczne, aby poruszanie się pojazdem chłodniczym było bezpieczne. Ponadto należy podkreślić, że wymogi stawiane są także kierowcom wykonującym tego rodzaju transport – muszą oni posiadać zaświadczenie lekarskie potwierdzające ich przydatność do pracy, a także posiadać wysokie kwalifikacje oraz duże doświadczenie w branży przewozowej.
Transport chłodniczy – zastosowanie
Transport chłodniczy wykorzystywany jest do przewozu produktów, które wymagają specjalnej temperaturze, dostosowanej do transportowanego ładunku. Zalicza się do nich towary, takie jak:
- produkty mięsne,
- nabiał,
- ryby i owoce morza,
- owoce i warzywa,
- środki lecznicze,
- inne substancje chemiczne,
- alkohol,
- wyroby tytoniowe,
- wyroby cukiernicze oraz ich składniki,
- rośliny ozdobne oraz kwiaty.
Towary te muszą być przewożone zgodnie ze specjalnymi wymogami. Jeżeli nie zostaną one zastosowane, towar uległby uszkodzeniu. W takiej sytuacji przewoźnik najczęściej byłby zobowiązany do uiszczenia kary umownej za wadliwe wykonanie umowy, w związku z czym nie warto ryzykować przewożenia ładunku bez zastosowania się do instrukcji. Jeżeli masz wątpliwości co do wyboru odpowiedniego przewoźnika i boisz się, czy towar dotrze na miejsce w nienaruszonym stanie, możesz skorzystać z usług wyspecjalizowanych firm. Jeżeli przedmiotem ich działalności jest spedycja chłodnicza, to doradzą one Ci, jak zorganizować transport.
Transport drobnicowy – co warto o nim wiedzieć?
Najnowsze wpisy
- Międzynarodowy List Przewozowy CMR – co warto o nim wiedzieć?
- Jakie są różnice między ubezpieczeniem OCP a OCS?
- Spedytor – kim jest i czym się zajmuje?
- Transportowanie żywności a podstawowe wymagania – jak się za to zabrać?
- Transport drobnicowy – co warto o nim wiedzieć?
- Transport chłodniczy – charakterystyka i zastosowanie
- Tachograf – czym jest i jak z niego korzystać?
- Transport, logistyka i spedycja – jak rozróżnić te trzy pojęcia?
- Co to jest ADR? Klasyfikacja ADR
- Materiały niebezpieczne – definicja, klasyfikacja i przykłady